Nieuws

Rondleiding 10 mei 2015

    Op 10 mei 2015 was het 75 jaar geleden, dat het gevecht bij Mill plaats vond.

Daarom organiseerde Stichting Sporen van de Oorlog uit Mill een 3-tal rondleidingen.
De rondleiding werd kort met een kleine lezing vooraf ingeleid. Dit vond plaats bij de maquette in de bibliotheek. Daarna namen de gidsen de bezoekers mee langs diverse locaties, waar de gevechten hebben plaats gevonden en
ontdekten de nog aanwezige sporen (zoals de kazematten, asperge opstelling en een loopgraaf). Soms ook in de huidige situatie met de vele foto's van toen.

 

Op de volgende tijdstippen werd er gestart vanuit Myllesweerd (tegenover de kerk) te Mill:

11.30 uur                    5 km
12.15 uur                    8 km
13.00 uur                    5 km

 Om een indruk te krijgen:

Voor meer foto's zie

Rondleidingen

Voor meer informatie; mill1940@gmail.com

krantenartikel Maasdriehoek week 19

 


Foto's uit fotoboek Duitse artillerie

Van de heer van Uffelen uit Belgie ontving ik onlangs een aantal interessante foto's waarbij een aantal uit het gebeid tussen de Raam en kanaal ten noorden van Bruggen. Uit dit gebied heb ik niet veel foto's.

De foto's staan bij gevechtsveld!

Gevechtsveld


Dagboek van de luitenant van Eekelen

In 2008 spraken wij met zijn zoon Kees en achterkleindochter Germaine in Mill.
Zij hadden een dagboekje/ schrift bij zich met notities van de luitenant.

Germaine heeft deze in een tekstbestand omgezet en samen met kopieŽn van het dagboek naar mij gestuurd. Ze zijn geplaatst in Verslagen.


Overdracht maquette

Sinds zaterdag 21 november 2009, is de maquette/ wargame, niet meer van mij.

Op deze dag is de gerestaureerde maquette overgedragen aan de stichting tijdens de Senioreninformatiedag.

Voor meer informatie en foto's zie hier

Maquette slagveld  Wargame

(nieuwsbericht geplaatst op 22-11-2009)


 

Rondleidingen

Jaarlijks, vanaf april/ mei, starten de rondleidingen voor scholen.
Maar niet alleen voor scholen, maar voor iedereen, die maar interesse heeft in Mill 1940 is welkom voor een rondleiding en lezing.

In het hoofdstuk rondleidingen wordt een kleine impressie gegeven wat er mogelijk is, of wat er te zien is.

Rondleidingen

(nieuwsbericht geplaatst op 28-6-2009)


Gesprekken met de burgerij.

Vanaf oktober 2000 heb ik de vele gesprekken die ik had met de burgers van Mill en Langeboom e.o., gaan noteren. Ook heb ik vele vragen lijsten rond gestuurd. Stukken uit die verslagen staan nu online.

Burgerij Mill


Kanaal tussen Langenboomse- en Graafseweg aangepast

Sinds een paar maanden zijn de zijkanten van het kanaal aangepast tbv flora en fauna. Hierdoor is het kanaal wezenlijk veranderd. Het zand is tussen de kazematten geplaatst en is de voormalige wal enigszins terug..

(nieuwsbericht geplaatst op 25-6-2008)


Update pagina Kazematten

Kazematten|Stellingen

(nieuwsbericht geplaatst op 16-6-2008)

 


 

Maquette in brandweerkazerne

Omdat er dit jaar, 2008, weer vele rondleidingen zullen zijn en ik zelf niet veel  tot niet kan rondleiden, heb ik de maquette opgebouwd in de voormalige brandweerkazerne te Mill. Zo kan er ook bij slecht weer het verhaal verteld worden en de belangrijke plekken worden aangewezen.

Nieuwsbericht geplaatst op 15-06-2008


 

Update website (Lay-out)

Nieuwsbericht geplaatst op 14-01-2008


 


Reconstructie kazematten

Aangepast!!!!!!


Reconstructie S-532 en S-533

 

Het plan

(S-538, kazemat van de sgt Blokland)

Nadat kazemat S-538 gerestaureerd was, kwamen er nog meerdere kazematten in aanmerking, om gerestaureerd te worden, dan wel om de oude situatie terug te brengen.

De situatie

Naast de oude spoordijk ten westen van Mill, liggen tussen het kanaal en de spoordijk de kazematten S-532 en S-533. Deze waren geplaatst om de dode hoek op dat punt, af te schermen. Als men ter plaatse gaat kijken, ziet men ook, dat S-533 te laag ligt voor alles wat zich op de dijk zou bevinden. Trekt men de schootsvelden van het rechter schietgat van S-534, die verderop richting Mill ligt aan het kanaal, richting de dijk en het schootsveld van het linker schietgat van S-532, dan ziet men een dode hoek ontstaan bij de brug en de sloot. Dit zijn ideale plaatsen om de linie te doorbreken. Echter met de bouw van S-533 en het schootsveld van het rechter schietgat, werd deze dode hoek opgeheven.

Om beide kazematten te verbinden, werd er tussen beide kazematten een loopgraaf gemaakt, die ook de toegang vormden tot beide kazematten. In een gebroken vorm was deze geplaatst, met op de punt van de gebroken lijn, een entree loopgraaf vanuit het westen. De toegang van deze loopgraaf was via een bruggetje over de sloot.

Ook kon vanuit de kazemat zicht gehouden worden op de asperge opstelling.

De huidige situatie voor de reconstructie

Nadat er een inspectiepad gemaakt was, ten behoeve beheer kanaal, was de dijk bij S-532 verdwenen. In de loop der jaren was de dijk begroeid. De loopgraaf restanten waren weggehaald en opgevuld. Voor S-533 werd een kikkerpoel gegraven en de asperge opstelling verdween onder de stenen van het spoor, totdat deze later aan de zijkant hersteld werd.  Het bruggetje is verdwenen en alleen de bruggenhoofden zijn intact, alhoewel zeer onderhevig geweest aan de tands des tijds en de natuur.

De gewenste situatie na de reconstructie

(Maquette van de situatie toen)

De loopgraaf zal tot aan het inspectiepad terug keren, alsmede een klein stukje van de toegangs loopgraaf. De schietgaten zullen afgesloten worden met imitatie blindes, net als een imitatie deur, die de toegang zal blokkeren. De vele bomen tot aan de brug zullen verdwijnen. De sloot zal zoveel mogelijk in oude glorie terug keren. Helaas valt de brug nog niet onder het plan. Verder zullen de restanten van de asperge opstelling terug keren, alleen in welke vorm is nog niet duidelijk.

Het herstel

Op dit moment wordt door ingenieurs bedrijf BCC de hand gelegd aan het graven van de loopgraven en het vervaardigen van de zijwanden van hout.

   

Vondsten

Buiten het vinden van een spandraad, werden bij de achterzijde van S-533 de volgende zaken onthult: een soort teer, waar het zand de kazemat raakte en de verbindingsschroeven voor de telefoonkast. Verder is er een afdruk van de oude camouflageverf (groen) zichtbaar.

Gereed

Begin april 2007 was het dan zover: de loopgraaf is terug. Helaas konden niet alle struiken weggehaald worden en werd de ingang niet gehaal gemaakt, het beeld is duidelijk.

Om het geheel toegankelijk te maken, is vanaf kanaal zijde de loopgraaf "open" gehouden (dit komt mede door het inspectiepad, dat langs het kanaal loopt). Om van de kazematten naar de asperges te lopen, zal men om moeten lopen. Het paadje, dat in de loop der jaren gesleten was, is verdwenen.

Met het herstellen is rekening gehouden met de bovenstaande zwart-wit foto.

         

Ingang vanaf het kanaal bij S-532.

           

Originele plaats van ingang via loopgraaf van de wal, met links S-533

          

Links S-533 en rechts zicht op beide vanaf de asperge opstelling. Duidelijk is de opnieuw afgeschuinde kant, waardoor allen een klein gedeelte van een S-kazemat vrij komt. In dit vrije gedeelte zit dan een schietgat met blinde. Deze was gericht richting de spoorbrug en de sloot, die van daar af langs de spoordijk liep.

Asperge gezien vanaf de wal naast S-533.


Reconstructie B-537

B-kazemat 537

Deze kazemat bevindt zich naast "Hof", net aan de andere zijde van de Langenboomseweg en S-538.

De kazemat had een schootsveld richting de spoordijk en kon achter de kazematten aan het kanaal vuren. Er omheen lagen diverse mijnenvelden.

Het herstel

Alhoewel deze kazemat de mogelijkheden biedt, zal eerst het pad er naar toe gereed gemaakt worden.

Het idee is wel, om deze net als S-538 te herstellen, met een replica 08/15 Schwartzloze en een toegangsdeur.

   


Toekomst

Onlangs ben ik naar Vlissingen geweest om de daar nog aanwezig Gietstalen kazematten, of G-kazemat, te bezoeken. Daar is er een hersteld. maar de kazemat, met frontaal schootsveld, zoals die van de Lnt Vreugdenhil, is nog niet hersteld.

Een idee is geboren, om deze met simpele middelen te herbouwen, op een locatie waar dit mogelijk is. Een koepel gieten zal niet makkelijk zijn, dus zullen we kiezen voor een simpele oplossing. Elk idee is welkom.

(G-kazemat te Vlissingen)

 


 


Foto's van de tentoonstelling 2005 NU online! 

Tentoonstelling

Nieuwsbericht geplaatst op 14-05-2005


Peel-Raamstelling, Tentoonstelling 15 mei 2005

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn in het Noord-Brabantse Mill langdurige en hevige gevechten ontstaan tussen Nederlandse militairen die deel uitmaakten van de verdediging van de Peel-Raamstelling en Duitse troepen.

Daarbij zijn 31 Nederlandse militairen, 9 Millse burgers en een veelvoud aan Duitse militairen gesneuveld. Vanaf 1944 vindt in Mill elk jaar een herdenking plaats op zaterdag de 10e mei, of de eerste zaterdag na 10 mei, die onder meer door veteranen uit het hele land wordt bijgewoond.

De Stichting Sporen van de Oorlog Mill organiseert de jaarlijkse herdenking in samenwerking met de gemeente Mill en St. Hubert en met ondersteuning van de Koninklijke Landmacht.

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat het gevecht bij Mill plaatsvond. Bovendien wordt dit jaar voor het laatst de herdenking in zijn traditionele vorm georganiseerd. Daarom willen wij deze herdenking extra cachet geven in de vorm van een tentoonstelling.

Deze tentoonstelling zal plaats vinden op zondag 15 mei 2005, van 10.00 tot 17.00, in de Concertzaal, Stationsstraat 21 te Mill.

Om een duidelijk en een zoín compleet mogelijk beeld te geven over de gevechten bij Mill, heeft onze stichting heeft geprobeerd, om zoveel mogelijk materiaal bij elkaar te krijgen. Dit varieert van fotoís tot maquettes en van authentieke voertuigen tot re-enactors.

 


Gastenboek E-mail